Mythes rond orale noodanticonceptie

Hieronder staat een lijst met vaak gehoorde overtuigingen over orale noodanticonceptie. Klik op de stelling om te zien of ze waar of niet waar is.

  • Orale noodanticonceptie gebruik je alleen als je een ‘ongeluk hebt met je voorbehoedsmiddel’, zoals een gescheurd condoom
    Answer
    Answer
    NIET WAAR Answer

    Orale noodanticonceptie is voor vrouwen die een zwangerschap willen voorkomen na onbeschermd seksueel contact. Dus zowel na een ongeluk met een voorbehoedsmiddel, als na seks zonder voorbehoedsmiddel.

  • Orale noodanticonceptie is een ‘hormonale bom’ die mijn cyclussen zal verstoren
    Answer
    Answer
    NIET WAAR Answer

    De hormonen die ze bevatten kunnen je huidige maandstonden verstoren. Dat betekent dat je menstruatie na het nemen van een noodpil op tijd, vroeger of later kan zijn dan normaal. Daarna komt je cyclus normaal gezien weer in zijn normale patroon terecht.

  • Orale noodanticonceptie is een ‘hormonale bom’ die me ziek zal maken
    Answer
    Answer
    NIET WAAR Answer

    Een morning-afterpil werd speciaal ontworpen en ontwikkeld voor noodanticonceptie.

    Orale noodanticonceptie maakt u niet ziek. Er kunnen, zoals bij alle geneesmiddelen, ongewenste neveneffecten optreden.

    Lees steeds de bijsluiter.

    Wanneer je misselijk bent en bijvoorbeeld moet braken binnen de 3 uur na het innemen van een noodanticonceptiepil, ga dan terug naar de apotheek en vraag een andere pil.

  • Ik kan geen 2 keer orale noodanticonceptie nemen in dezelfde cyclus
    Answer
    Answer
    WAAR Answer

    …en niet waar !

    De bedoeling van een noodpil is om de eisprong te vertragen of om ervoor te zorgen dat de zaadcellen die in de eileider verblijven je niet meer zwanger kunnen maken. Orale noodanticonceptie vertraagt de eisprong met 5 tot 6 dagen. Heb je nog meer onbeschermde seksuele betrekkingen tijdens dezelfde cyclus? Dan heb je minder kans om de eisprong nog eens uit te stellen dan wanneer je een noodpil de eerste keer neemt. Je kunt 2 keer noodanticonceptie gebruiken in dezelfde cyclus op voorwaarde dat je nog niet zwanger bent. Maar het is veel veiliger om gewone anticonceptiemethodes te gebruiken, omdat die veel doeltreffender zijn in het voorkomen van zwangerschap. Je moet in elk geval medisch advies vragen als je 2 keer orale noodanticonceptie moet gebruiken in dezelfde cyclus.

  • Orale noodanticonceptie is een soort mini-abortus
    Answer
    Answer
    NIET WAAR Answer

    Noodpillen vertragen of stellen de eisprong uit . Dat betekent dat de zaadcellen die in de eileider verblijven, je niet meer zwanger kunnen maken. Dit gebeurt allemaal vóór de zwangerschap kan beginnen, wat 6 tot 12 dagen na de onbeschermde seksuele betrekking is. Als je zwanger bent, zal noodanticonceptie je zwangerschap niet stopzetten.

  • Orale noodanticonceptie heeft een negatieve invloed op mijn vruchtbaarheid
    Answer
    Answer
    NIET WAAR Answer

    Noodanticonceptie heeft geen invloed op de toekomstige vruchtbaarheid.Als u wilt vrijen nadat u noodanticonceptie hebt gebruikt, gebruik dan een barrièremethode tot uw volgende menstruatie. Dat is omdat uw vruchtbaarheid heel snel kan terugkomen.

  • Ik kan orale noodanticonceptie gebruiken als reguliere anticonceptiemethode
    Answer
    Answer
    NIET WAAR Answer

    Orale noodanticonceptie is geen regulier anticonceptiemiddel. Na onbeschermd seksueel contact is het verstandig om noodanticonceptie te gebruiken om zwangerschap te voorkomen. Maar orale noodanticonceptie is niet 100% doeltreffend (omdat je eisprong al gebeurd kan zijn wanneer je een noodpil neemt).