Mythes over anticonceptie en de menstruele cyclus

Er zijn een aantal anticonceptiemethoden die erg effectief zijn om een zwangerschap te voorkomen. Maar er circuleert ook veel foute informatie over de werking van het voortplantingssysteem en het gebruik van anticonceptiemiddelen.

Hieronder staan een aantal veelgehoorde mythes over de menstruele cyclus, seks en anticonceptie. Klik op elke stelling om te zien of ze waar of niet waar is.

 • De eisprong gebeurt in het midden van de cyclus, rond dag 14
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Het tijdstip van de eisprong is zeer onvoorspelbaar. Alle vrouwen ovuleren niet op dag 14 van hun cyclus. De eisprong kan op elk tijdstip gebeuren van dag 11 tot dag 21 als je een regelmatige cyclus hebt, en tot dag 28 als je een onregelmatige cyclus hebt. Het tijdstip van de eisprong varieert ook van cyclus tot cyclus, waardoor het onmogelijk is om te weten wanneer het gaat gebeuren. Dat betekent dat de kans op bevruchting bijna elke dag van je cyclus bestaat.

 • Als ik een regelmatige cyclus heb, gebeurt de eisprong altijd in het midden van mijn cyclus
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Het tijdstip van de eisprong is onvoorspelbaar en varieert van cyclus tot cyclus, zelfs als je een regelmatige cyclus hebt.

 • Regelmatige cyclussen bestaan, ook als je geen pil neemt
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  De meeste vrouwen zijn niet zo regelmatig als ze denken. Ze kunnen een aantal regelmatige cyclussen na elkaar hebben, maar dan weer een cyclus die veel korter of langer is. Een vrouw weet nooit vooraf of haar huidige cyclus langer of korter zal zijn dan normaal. Gebruik je een hormonale anticonceptiepil? Dan zijn je cyclussen wél regelmatig, als je de pil correct neemt.

 • Ik kan niet zwanger worden in het begin of op het einde van mijn cyclus
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Omdat het tijdstip van de eisprong onvoorspelbaar is, en de zaadcellen tot 5 dagen kunnen overleven in je eileiders, bestaat er bijna elke dag van je cyclus kans op bevruchting als je onbeschermde seksuele betrekkingen hebt.

 • Een zwangerschap begint onmiddellijk na onbeschermd seksueel contact
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Een zwangerschap begint niet onmiddellijk na onbeschermd seksueel contact. De zwangerschap begint wanneer een bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt, wat normaal 6 tot 12 dagen na de bevruchting gebeurt. Dat betekent dat je pas zwanger kunt zijn vanaf de 6de dag na de onbeschermde geslachtsgemeenschap.

 • Onbeschermde seks komt heel zelden voor.
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Had je onbeschermde seks, terwijl je niet zwanger wilt worden? Wees niet te streng voor jezelf – je bent niet alleen. Veel vrouwen hebben het afgelopen jaar minstens één keer onbeschermde seks gehad. Dat wil niet zeggen dat je niet correct moet omgaan met je anticonceptie, maar dat een ongeluk altijd kan gebeuren. Denk dus niet dat je de enige bent.

 • Ik kan niet zwanger worden zolang ik seksuele betrekkingen heb buiten mijn vruchtbaarheidsvenster
  Answer
  Answer
  WAAR Answer

  Dit is uiteraard juist, maar je kunt je vruchtbaarheidsvenster niet met zekerheid berekenen. Dat komt omdat het tijdstip van de eisprong variabel en onvoorspelbaar is. Als je denkt dat je vruchtbaarheidsvenster altijd rond dag 14 van je cyclus is, dan heb je het mis. Je vruchtbare periode kan vroeger of later vallen. Als je een zwangerschap wilt vermijden, mag je nooit onbeschermde seks hebben tijdens je cyclus.

 • Ik geef borstvoeding dus ik kan niet zwanger worden
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Hoewel borstvoeding de eisprong meestal wel uitstelt, is dat geen garantie. Een eisprong kan ook gebeuren wanneer een vrouw borstvoeding geeft. Gebruik condooms als je zeker niet zwanger wilt worden tijdens je borstvoedingsperiode.

 • Ik kan niet zwanger worden als ik geen orgasme heb
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  De bevruchting gebeurt wanneer een zaadcel samensmelt met een eicel. Terwijl de man moet ejaculeren om de zaadcellen te laten vrijkomen, moet een vrouw niet noodzakelijk een orgasme hebben om een eicel te laten vrijkomen. Bij een vruchtbare vrouw gebeurt dat elke maand als onderdeel van haar menstruele cyclus – ook zonder orgasmes.

 • Ik heb geen anticonceptie nodig omdat we alleen seks hebben tijdens de ‘veilige’ periode. Ik ben maar één dag per maand vruchtbaar
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Tijdens de menstruele cyclus van de gemiddelde vrouw zijn er 6 dagen waarop seks tot een zwangerschap kan leiden: de 5 dagen vóór de eicel vrijkomt (eisprong), en de dag waarop de eicel vrijkomt. Het tijdstip van de eisprong kan ook verschillen van cyclus tot cyclus. Daarom is het bijna onmogelijk om het exacte tijdstip van de eisprong te kennen. Dat betekent dat het risico op bevruchting na onbeschermd seksueel contact bijna elke dag van je cyclus bestaat.

 • Ik kan niet zwanger worden als we rechtstaand vrijen of als ik bovenop zit
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Sommige mensen denken dat bij bepaalde standjes, zoals rechtopstaand vrijen, de zaadcellen niet tot bij de eicel van de vrouw raken. Standjes hebben echter geen invloed op het feit of er al dan niet een bevruchting plaatsvindt. Wanneer een man ejaculeert, worden de zaadcellen diep in de vagina achtergelaten. De zaadcellen beginnen onmiddellijk na de zaadlozing door de baarmoederhals naar boven te zwemmen.

 • Ik kan niet zwanger worden als mijn partner zich terugtrekt voor hij klaarkomt
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Terugtrekken vóór de man klaarkomt, is geen betrouwbare anticonceptiemethode. Het vocht dat uit de penis loopt vóór hij klaarkomt, kan al zaadcellen bevatten. Soms lukt het ook niet om op tijd terug te trekken.

 • Ik kan niet zwanger worden, want dit is de eerste keer dat ik seks heb
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Een vrouw kan zwanger worden wanneer een eisprong gebeurt, zelfs als ze voor de eerste keer seks heeft.

 • Ik kan niet zwanger worden als ik meteen na de seks een douche neem, in bad ga, of urineer
  Answer
  Answer
  NIET WAAR Answer

  Een wasbeurt of wc-bezoek na de seks houdt de zaadcellen niet tegen. Die zijn via de baarmoederhals dan al in de baarmoeder terechtgekomen.