Noodanticonceptiemiddelen

Het koperspiraaltje in T-vorm is een intra-uterine device (IUD)

Het koperspiraaltje in T-vorm wordt beschouwd als het meest doeltreffende noodanticonceptiemiddel en is geschikt als reguliere anticonceptiemethode. Maar de plaatsing van een spiraaltje neemt tijd in beslag want je moet eerst een afspraak bij je dokter inplannen.

Het koperspiraaltje kan worden geplaatst tot 120 uur (5 dagen) na onbeschermde seksueel contact. Dat moet gebeuren door een dokter.

Orale noodanticonceptie (noodpil)

Een noodpil wordt ook morning-afterpil genoemd, omdat ze het best zo snel mogelijk na een onbeschermde seksuele betrekking wordt genomen.

Er zijn 2 soorten orale noodanticonceptiemiddelen

  • met levonorgestrel
  • met ulipristalacetaat

Orale noodanticonceptiemiddelen  zorgen voor de inhibitie of de uitstelling van de eisprong.

Orale noodanticonceptiemiddelen zijn rechtstreeks verkrijgbaar bij je apotheker, zonder voorschrift. Je neemt één tablet,  zo snel mogelijk, na onbeschermde seks.

History_NL

ellaOne® is specifiek ontwikkeld als noodanticonceptiemiddel.

trombonebackbottom

Overzicht van de beschikbare noodanticonceptiemiddelen in België

VORM Hoe snel moet ik reageren? Hoe doeltreffend is het? Hoe kan ik het krijgen?
ellaOne® (30 mg ulipristalacetaat) Tablet Zo snel mogelijk, en binnen 5 dagen (120 uur) na onbeschermde seks of na het falen van voorbehoedsmidel Doeltreffend zelfs als je het inneemt net voor de eisprong, wanneer het risico op zwangerschap het grootst is In de apotheek, met of zonder doktersvoorschrift
Levonorgestrel (1.5 mg) Tablet Zo snel mogelijk, en binnen 3 dagen (72 uur) na onbeschermde seks of na het falen voorbehoedsmidel Doeltreffend maar niet als je het net voor de eisprong inneemt In de apotheek, met of zonder  doktersvoorschrift
Koperspiraaltje Een klein T-vormig middel dat een arts in je baarmoeder plaatst Zo snel mogelijk, en binnen 5 dagen (120 uur) na onbeschermde seks of na het falen van voorbehoedsmidel Doeltreffend en heeft het voordeel dat het een reguliere anticonceptie biedt eens het geplaatst is Alleen op doktersvoorschrift

Weet je niet zeker welk noodanticonceptiemiddel het meest geschikt is voor jou? Vraag dan advies aan je arts of apotheker.